I en öppenhjärtlig intervju med en av våra tidigare elever från Plusgymnasiets stylistprogram i Göteborg, får vi höra om hennes erfarenheter och tankar om utbildningen, branschen och framtiden.

Carolina Mattsson, 19 år

 • Vad gör du nu för tiden?

Frilansar som makeupartist och hårstylist via mitt företag. Även anställd på Heaven Scent, ett demoföretag som jobbar med smink, hudvård och doft i butiker såsom NK, Åhlens, Kicks och Grand Parfymeri. 
Vid sidan av detta hudvårdskonsult på Mary Kay

 • När kom du på att du ville bli stylist? Var det redan från barnsben, ”det vill jag bli när jag blir stor”, något speciellt tillfälle/någon speciell person som inspirerade dig eller har det vuxit fram?

Intresset växte fram under tonåren, när jag började sminka mig. Inför gymnasievalet visste jag inte vad jag skulle välja eller vad jag ville göra i framtiden, tills jag hittade Stylistlinjen. Då kände jag att jag hittat hem. Jag läste informationen om programmet och tänkte ”detta är ju jag!”

 • Vad var det med stylistyrket som lockade dig?

Makeup-delen har alltid intresserat mig och att få jobba med det jag tycker är roligt. Variation lockade, att få vara på olika platser och göra olika slags jobb med olika människor. Jag tänkte också, som många andra, att det är kändisar, glamour, glitter och pengar. Däremot insåg även jag efter ett tag att det inte bara är så.

 • Hur kom det sig att du valde just Plusgymnasiets stylistprogram?

Det var där jag först hittade stylist-linjen och som jag helt enkelt fastnade för. Skolan låg även centralt i Göteborg. Det var så nytt, vilket gjorde det spännande att vi skulle vara den första klassen att gå den linjen.

 • Vad tycker du utbildningen har gett dig och vad var det mest lärorika du tagit med dig från din utbildning?

Trots intresset för skönhet innan gymnasiet, visste jag inte hur man faktiskt sminkar. Aldrig gjort avancerade skuggningar eller tänkt på att man kan lägga rouge på olika sätt osv. Många klasskompisar hade koll innan vi började, men inte jag. Så utbildningen gav mig verkligen grunden och chansen att börja experimentera med tekniker och färger. Branschen är bred, och genom utbildningen fick jag en inblick i alla delar, från makeup, kläder, naglar, hår mm. Detta gjorde att man insåg vilket som passar bäst för just en själv och vad man tycker är roligast och vill satsa på.

 • Fick du några bra kontakter under åren hos oss som du har haft nytta av då eller senare?

Helt klart. Jag är glad jag fick tag på så bra praktikplatser, med duktiga och kunniga personer som jag fortfarande har kontakt med.

 • Vad önskar du att du hade tänkt på under utbildningen, om du vetat vad du vet idag?

Att passa på att utnyttja tiden på lektionerna, göra stylingarna ordentligt och fota med en bra kamera. När man väl kommer ut i arbetslivet och kunder/företag efterfrågar bilder på något du gjort är det guld värt att ha det.

 • Vad saknar du mest från din tid hos oss på Plusgymnasiet?

Alla vänner, det sociala. Sen var det ju inte helt fel att få en ansiktsbehandling eller få håret fixat en måndag morgon ibland…

 • Vad har du hittat på sedan du tog studenten?

Startade mitt företag innan studenten, men först efter började jag jobba med det. Fick lära mig sköta ekonomin i ett företag. Jobbat på mässor, med musikvideos, kort- konst- lång- och reklamfilm, modevisningar, bröllop, bal, Liseberg m.m. Har kontakt med fotografer jag gjort plåtningar med. För att få jobb mejlade jag flera hundra företag inom bl.a. film/fotobranschen för att ingen skulle undgå att jag fanns tillgänglig vid deras nästa jobb. Har jobbat en del gratis. Vilket jag kommer behöva fler gånger. Många förstår inte, men det behöver för att få sig ett namn i branschen, att folk ska veta att du finns, det handlar mycket om kontaktnät. Då får du även material att visa till framtida jobb vad man gjort, och det är även på dessa jobb som man får jobb (återigen, kontakter).

 • Är stylistyrket som du trodde, eller är det något som förvånat dig?

Det är inte som jag trodde. Man jobbar ibland länge och obekväma tider, men får inte alltid ob som i vissa jobb. Jobbar inte bara med snygga modeller, utan vanligt folk. Man lär sig mycket om människor, hur man ska bemöta olika personer. Det är slitsamt, väskor släpas runt. Kan va dåligt ljus, låga bord och stolar. Ibland tar jag med en barstol, för att veta att jag kan stå ordentligt och jobba. Men känslan när man får se slutresultatet är värt allt. Oftast vet jag inte hur nästa månad blir, jobb kan komma fort eller inte alls. Det är en fördel att ha en fast anställning också. Inget jobb serveras till dig, man måste söka jobb själv. 
Trodde inte det var så mycket färglära. Gör skillnad vilken färg man lägger på vem. Att hitta en ögonskugga som får deras ögonfärg att lysa. Ett givande yrke. Haft kunder som aldrig täckt mörka ringar under ögonen, som blir överlyckliga över resultatet då jag hjälpt dem. Att få folk att känna sig vackra, höja deras självförtroende genom att förstärka deras fina drag med smink, är bland det bästa.

 • Vad har du för framtidsplaner och drömmar?

Jag vill fortsätta jobba och utvecklas inom skönhetsbranschen. Jag vill prova allt möjligt. Kanske hålla kurser, föreläsningar, göra något jobb utomlands. Hade varit kul att bli dipl. hudterapeut och göra ansiktsbehandlingar på salong. Göra större plåtningar för tex tidningsomslag, reklampelare etc. Vara skönhetsredaktör på en tidning. Tänker jag ännu längre fram lockar det att vara ansvarig för något märke, vara med och bestämma inköp, jobba med planering och ledning av det märket.

(styling av Carolina Mattsson)

 • Finns det någon eller något som inspirerar dig lite extra?

Flera makeup-artister jag träffat på praktik och jobb som jag fortfarande har kontakt med. Att ha någon mer erfaren kontaktperson som gått igenom samma sak, som man kan prata med, fråga och bolla idéer med betyder otroligt mycket. Finns även många bloggare som ger jättebra inspiration med bilder och tips.

 • Har du någon rolig historia som du varit med om som du skulle kunna tänka dig att bjuda på?

Jag och en till makeupartist skulle sminka till ett bröllop. Det var allt vi visste. När vi kom dit visade det sig vara ett syrianskt bröllop. Vilket är tvärtom hur ett ”vanligt” svenskt bröllop brukar se ut, där det ofta är neutrala, ljusa färger som gäller för sminket. På detta bröllop däremot, skulle det vara massor med färg, glitter och mycket av allt. Det var otroligt roligt och lärorikt att se hur kultur och tradition kan spela roll.

 • Kan du ge något bra tips för nuvarande och framtida elever angående utbildningen och deras fortsatta karriär i branschen?

Konkurrensen är hård, var driven, envis och ge inte upp! Det kan vara så otroligt tufft t ex att jobba gratis, men det är värt det när du väl lyckas få jobben du velat ha. Allt du gör ger resultat.

 • Skulle du kanske även kunna tänka dig att dela med dig av något stylingtips?

Ett bra tips är att använda grön ögonpenna på vattenlinjen som neutraliserar det röda och ger pigga ögon!

 

Tack Carolina!

/vid pennan Marita Darelius, lärare & marknadsföringsansvarig på stylistprogrammet i Göteborg