Stylist-SM 2022

Efter tre långa års uppehåll, gick finalen av Stylist SM 2022 av stapeln den 7 april kl. 12-16 på köpcentrumet Kungsmässan, cirka 5 minuters promenad från Drottning Blankas gymnasieskola i Kungsbacka. Tack till alla er i publiken som hejade fram våra deltagare i finalen och journalister som var på plats. Vi hoppas att vi bjöd er alla på en stor dos inspiration! Nedan kan ni se de vinnande bidragens modellbilder och elevernas motiveringar.

Pristagare 2022

Tema: Europas huvudstäder

VINNARE, 1a plats

DBGY Uppsala

Stad: Berlin

Motivering:

Vi från Drottning Blanka Uppsala blev tilldelade den europeiska staden Berlin, som ligger i den östra delen av Tyskland.

Det vi förknippar med Berlin är konsten. Efterkrigstiden var väldigt grå och dyster och när dom byggde upp allt tog dom in mycket färg och konst, därav penseln, tråden, sminket och tyget. Vi vill även representera det som finns kvar av Berlinmuren som är väldigt konstnärligt med all graffiti och målningar, därav graffitin, tyget och örhängena.

Vi förknippar även Berlin med punkkulturen, därav skorna och handskarna. Vi har gjort tårar och utsmetat läppstift för att representera Tysklands krigshistoria. Vi ville att vår modell var delaktig i protesterna och har varit med om mycket, men även firar frihet.

2:a plats

DBGY Jönköping

Stad: Krakow

Motivering:

Enligt legenden har Krakow fått dess namn efter kungen Krak, som dräpte en drake. Drakstatyn som sprutar eld då och då, har inspirerat vår styling.

För att få till drakens vingar har vi använt oss av grenar, då det finns en botanisk trädgård i Krakow och håret har tagit inspiration från drakens taggar. Istället för spetsiga taggar har vi dock gjort bågformade, då Krakows arkitektur består av många gotiska bågar.

I makeupen finns en tydlig draksiluett med förlängda ögon och skuggning, inspirerad av drakens spetsiga ansikte. Grenarna runt ögonbrynen symboliserar återigen den botaniska trädgården. Munnen är inte skarp utan suddig, för att symbolisera elden som draken sprutar regelbundet.

Till kostymen valde vi en naturnära färg för att statyn är tillverkad i naturmaterial. Även få in en gotisk, medeltida stil på kostymen, då mycket av arkitekturen i Krakow är från medeltiden. Vi har jobbat med synliga säkerhetsnålar, för en rustik känsla. Manteln symboliserar drakens svans. I Krakow finns väldigt speciell street art, därför har vi avbildat Mariakyrkan med inspiration från Krakows street art.

3:e plats

DBGY Skövde

Stad: Reykjavik

Motivering:

Vår stad Reykjavik lyses ofta upp av det färgsprakande naturfenomenet ”aurora borealis”, även kallat norrsken. Vi vill med vår styling visa upp stadens och landets unika och mäktiga naturfenomen.

Då staden är världens nordligaste huvudstad, kan man se det otroliga norrskenet 280 dagar om året. Reykjavik betyder ”rökarnas vik”. Därför var det ett självklart val för oss att manifestera det, både i makeup och kläder.

Modellbilder

Bilder från eventet