Varför startade jag Stylist-SM på Plusgymnasiet?

Jag kände att eleverna arbetade hårt i skolan och utvecklades så mycket på kort tid. Jag tyckte att en utmaning skulle vara kul, samtidigt som vi arbetade med kunskapsmålen för Hantverk.

Jag är som person väldigt kreativ och har många idéer. På Plusgymnasiet fick jag chansen att driva detta projekt som jag funderat på ett tag. Jag ville att det skulle kunna användas i skolan, så att alla elever fick en utmaning och känslan av att leva ut sin kreativitet.

3a-Dbgy-KungsbackaJag bestämde mig för att alla skolor skulle ha en deltävling på respektive skola och att en jury utsåg två grupper som skulle få chansen att gå vidare till finalen som vi valde att anordna i Nordstan i Göteborg. Eleverna arbetar tre och tre och det är en elev som stylar hår, en som lägger en skönhetsmakeup och en som stylar modellens outfit. Modellerna på finalen lottar vi ut samma dag, eftersom det är viktigt att eleverna arbetar utifrån samma villkor. Eleverna tar med allt sitt material och framställer här också modellens outfit, alltså inget färdigsytt. Grunden till klädseln har varit ett vitt lakan, som alla grupper fått från respektive skola. När man fått modell och placering startar eleverna sitt arbete och det är härligt att se elevernas kreativitet under arbetets gång. Efter cirka två timmars arbete är det dags för en catwalk på stora scenen i Nordstan. Det är pampigt och spännande att se alla fina arbeten som eleverna framställt tillsammans. När catwalken är avslutad presenteras det bidraget som domarna tycker svarar
upp till de kriterier som är satta. Vi har fantastiska domare som arbetar ute i verkligheten: Gunilla Andersson Grazette of Sweden och Robin Werner på Bon Visage ”Peggy Sage”.

Varje år försöker vi utöka och utveckla SM för att nå ut till fler skolor, så eleverna får möjligheten att träffa blivande kollegor och visa upp sin kreativa sida för varandra. De första två åren har vi haft Stylist-SM med Plusgymnasiets elever och i år har vi fått möjligheten att arbeta tillsammans med Drottning Blanka vilket känns jätteroligt!

Nytt för i år är att vi har en rookietävling för årskurs nio, de elever som vill mailar in sin bild på hår/make up. Vinnaren i detta vinner resan, mat och upplevelsen att få se hur vårt SM går till och får komma upp på scenen för att hämta sitt pris. En rolig och kreativ utmaning för de som är intresserade av hantverksämnet.

Jag har givetvis inte roddat allt själv utan fått hjälp utav min fantastiska kollega i Göteborg Carina i år även av Marie från Skövde och Marcus Andersson, Curt Borkman, Media Uddevalla, Estet Göteborg, Bygg Göteborg och våra underbara elever. I år har vi även tagit hjälp av en marknadsföringsgrupp från Dragster och marknadsansvariga på Plusgymnasiet och Drottning Blanka.

Med vänliga hälsningar

Eva Sundelius
Plusgymnasiet i Uddevalla